27 februari, 2024

Vuxenhabiliteringens AST-team

Extern webbplats för nedladdningsbart material.

Vuxenhabiliteringens AST-team
Okategoriserade

1. Att hjälpa sig själv

Välkommen till det sista avsnittet i vår webbkurs om autism.

Nu har du lärt dig mer om autism. I detta avsnitt får du några fler tips.

Du får råd och vägledning kring olika samhällsstöd som finns utifrån din diagnos. Du kommer även få tips om litteratur, föreningar och webbsidor.

Eftersom de flesta människor inte har autism, så ses autism som ett annorlunda sätt att fungera. Detta gör att personer med autism upplever vissa svårigheter i vårat gemensamma samhälle. Då personer med autism och personer utan autism möter varandra kan de uppstå ”kulturkrockar”. Man fungerar delvis på olika sätt vilket gör att det kan vara svårare att förstå varandra.

Personer med autism kan behöva stöd och vägledning för att få alla delar i livet att fungera. Diagnosen beskrivs som en funktionsnedsättning men vissa personer väljer att använda ordet funktionsvariation.

Att beskriva sig själv

Nu när du kommit till slutet av denna webbutbildning hoppas vi att du fått mer kunskap om autism. Har du mer kunskap så kan du lättare själv beskriva hur autismen påverkar just ditt liv.       Kunskap om hur du själv fungerar ökar din förmåga att påverka ditt eget liv. Det handlar både om att kunna förklara för andra hur du fungerar, vilket tex kan vara värdefullt på en arbetsplats samt i dina relationer mm. Men det är även viktigt för att du ska förstå dig själv och kunna se dina styrkor och vad du har för utmaningar i din vardag. Kunskap om dig själv gör det också lättare att skapa strategier som gör att vardagen fungerar bättre.

Fördelar vid AST

Eftersom de flesta människor inte har autism och ofta ser fördelar med sitt eget sätt att fungera så är det bra att bli medveten om alla de positiva egenskaper som många personer med autism har. Läs mer under rubriken ”Fördelar med AST”

Avsnittet innehåller även reflektionsfrågor, och här på första sidan kan du ladda ner en PDF-fil där du kan svara på frågorna skriftligt.