2 december, 2023

Vuxenhabiliteringens AST-team

Extern webbplats för nedladdningsbart material.

Vuxenhabiliteringens AST-team
Okategoriserade

5. Hörsel – Auditiv perception

Hörseln är det sinne som kanske flest personer med AST upplever som extra känsligt. Det är främst tre sorters ljud som personer med AST brukar beskriva som obehagliga. Den första typen är oväntade, plötsliga eller ”skarpa” ljud. Det är exempelvis hundskall, telefonsignaler, en smällande ballong eller en pennas klickande ljud.

Den andra typen av ljud är långvariga ljud som vanligen kommer från exempelvis hushållsapparater som matberedare, fläktar eller dammsugare. Dessa ljud brukar beskrivas som susande, knastrande, pipande eller brummande.

Den tredje typen av ljud kan beskrivas som de komplexa, ofta förvirrande och sammansatta ljud som kan förekomma på shoppingcenter eller i sociala sammankomster.

För en person utan AST kan det vara svårt att förstå känsligheten för denna typ av ljud, eftersom det är mycket vanliga ljud som förekommer ständigt och som därför inte registreras på en medveten nivå.

Här nedanför har vi samlat några tips för hur man kan hantera överkänslighet för ljud. Du kanske har några egna strategier du använder?