27 februari, 2024

Vuxenhabiliteringens AST-team

Extern webbplats för nedladdningsbart material.

Vuxenhabiliteringens AST-team
Okategoriserade

6. Att beskriva mig själv

Det skiljer sig mycket åt mellan personer hur öppen man vill vara med sin diagnos. För de personer som du träffar ofta kan det vara fördelaktigt att berätta att du har en Autsimdiagnos. Det är även bra att ge några exempel på hur du fungerar, t ex om du är känslig för ljud och att det kan vara svårt att få energin att räcka till mm.

Genom att berätta om hur du fungerar så kan dina relationer få bättre förutsättningar. Om andra förstår dina behov så kan det göra att du mer kan ”vara dig själv” och inte behöva ”maskera ditt beteende” för att passa in. På detta sätt kan du spara energi för att orka fler saker under dagen.

Det du kan ansvara för är hur du berättar för andra, men hur den andra personen reagerar är den personens eget ansvar. Många är hjälpta av att förbereda sig innan genom att skriva ner det man vill berätta.

Många offentliga personer är idag öppna om att de har olika diagnoser, detta har ökat kunskap och förståelse bland allmänheten.

Ett samhälle med höga krav

I vårat samhälle ställs ofta höga krav på social kompetens, flexibilitet, kommunikation och förmåga att filtrera bort oviktiga intryck för att kunna fungera i en social gemenskap. Många av dessa egenskaper är ansträngande för personer med autism.

Det gör att man kan behöva anpassningar både i skola och arbetsliv.

Hur skulle du beskriva dig?

Nu har du kommit till slutet av kursen. Hoppas att du har fått tankar kring hur det är för just dig samt tips, idéer och vägledning för framtiden.

Avslutning

Nu är denna webbkurs slut.

Vi hoppas att du fått mer kunskap om vad Autism innebär, hur det påverkar dig och att du fått tips på hur du kan underlätta för dig själv i din vardag.