2 december, 2023

Vuxenhabiliteringens AST-team

Extern webbplats för nedladdningsbart material.

Vuxenhabiliteringens AST-team
Okategoriserade

6. Energiskattning

Många med autism har svårigheter att få energin att räcka till alla aktiviteter som man vill göra. Ofta vill man mer än man förmår. Många av vardagens aktiviteter som inte är automatiserade tar mer energi för de som har autism.

Det är vanligt att man upplever ”att man jämt är trött”. Det kan vara svårt att veta hur man ska få energin att räcka till. För att få ökad koll på sin egen energinivå, kan det vara bra att använda sig av en modell, där ens egen energinivå symboliseras av olika färger och/eller en siffra mellan 1-10.

Att använda sig av siffror och färger för att beskriva sin egen ork och energi, gör att det blir tydligare för dig själv vilka aktiviteter du orkar med just nu. Du kan behöva anpassa dina aktiviteter efter din dagsform. Först när du själv har koll på din energinivå kan du lättare förklara för andra vad som är rimligt att orka med.

Många med autism har ett kroppsspråk och mimik som är neutralt, oavsett hur man mår egentligen. Det kan göra att det blir svårt för andra att tolka och förstå hur du mår, om du inte beskriver det med ord.

I vår modell använder vi oss av trafikljus-liknelsen, vilket betyder att de olika färgerna symboliserar olika energi-nivåer. Man kan med hjälp av skattningsskalan till höger även välja den siffra som man bäst tycker symboliserar ens energinivå.

När man har lärt sig att skatta sin energinivå så har man lättare att förstå sina kroppsliga signaler. När man förstår sig själv bättre, kan man lättare plocka fram de strategier som behövs för att hantera dagen. Istället för att bara uppleva ”jag är jämt trött” så kan du nu se att energin även kan variera under dagen och veckan. Det blir en ledtråd för att förstå vad som tar och ger dig energi.

Att tänka på energi utifrån färger eller siffror underlättar även när du planera din vardag. Om man ökar medvetenheten kring vad som ökar eller minskar energiförrådet kan man försöka planera sin vardag så att det blir en balans mellan dessa.

På nästa sida kommer du få fundera på vad som ger och tar energi för just DIG.