12 april, 2024

Vuxenhabiliteringens AST-team

Extern webbplats för nedladdningsbart material.

Vuxenhabiliteringens AST-team
Okategoriserade

8. Känsel – Taktil perception

En del personer med AST är överkänsliga för olika typer av beröring eller taktila upplevelser. Överkänsligheten kan gälla en viss typ av beröring, ett visst tryck, eller beröring av vissa kroppsdelar. Personer med AST kan tycka att det är jobbigt att ha andra människor på nära avstånd eftersom det innebär en risk för ofrivillig eller oväntad beröring.

Det är inte bara beröring som kan upplevas obehagligt, utan många med AST har stora problem med hur olika material känns mot huden, som till exempel lappar i kläder, nya klädesplagg eller att man tycker att duschens vattenstrålar nästan är smärtsamma. Det finns flera personer med AST som beskrivit att de upplever att det gör ont att klippa håret eller få massage, aktiviteter som många andra skulle beskriva som behagliga upplevelser.

Det finns olika sätt att minska det obehag man upplever med taktil överkänslighet. Här nedan listas några av dessa. Fundera gärna själv på om det är några förslag som du skulle kunna prova, eller om det finns något sätt du hanterar dina eventuella svårigheter med detta.